Početna Novosti Apple Pay napokon je stigao i u Hrvatsku

Apple Pay napokon je stigao i u Hrvatsku

26.06.2019

Digitalna banka Monese jutros je objavila kako je Apple Pay od danas dostupan i u Hrvatskoj. Osim kod nas, sada ga mogu koristiti i vlasnici Apple uređaja u još 12 država, odnosno u Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Grčkoj, Latviji, Lihtenštajnu, Litvi, Malti, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Osim putem Monese aplikacije, Apple Pay funkcionira i s Revolutom, još jednom digitalnom bankom.

Naime, na aplikacijama spomenutih banaka možete vidjeti svoje kartice, fizičke koje imate u novčaniku, ali i one virtualne te ih sad možete povezati s Apple Walletom i potpuno sigurno koristiti Apple Pay prilikom plaćanja.

Kako funkcionira Apple Pay?

Apple Pay tako je sada dostupan korisnicima Mastercard i Visa kartica koje izdaju Revolut i Monese na prodajnim mjestima diljem Hrvatske koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim Apple platformama, za online plaćanja te putem aplikacija u kojima je vidljiva oznaka Apple Pay. Uz Apple Pay na iPhoneu, Apple Watchu, iPadu i računalima Mac, korisnici mogu brzo i jednostavno plaćati u trgovinama, u okviru aplikacija i na internetskim stranicama.

Pri korištenju kreditne ili debitne kartice uz Apple Pay, broj kartice se ne pohranjuje na uređaju niti na Apple serverima. Umjesto toga, u sigurnosni element uređaja se pohranjuje jedinstveni kriptirani token ili broj računa uređaja (Device Account Number), a svaka se transakcija autorizira jednokratnim dinamičkim sigurnosnim kodom. Svaka Apple Pay kupnja je autentificirana prepoznavanjem zjenice oka ili otiska prsta uz Face ID, Touch ID ili lozinku uređaja.

 

Izvor: Telegram.hr