Početna Novosti Apple predstavio nov iOS za Mac

Apple predstavio nov iOS za Mac

14.06.2016

Apple je na otvaranju WWDC-a predstavio novi macOS Sierra, nasljednika OS X El Capitana za Mac, i najavio podršku više prozora u gotovo svim aplikacijama, “kopiraj i zalijepi” funkcije preko više uređaja, integraciju virtualnog asistenta Siri i još mnogo toga.

Najava promjene načina imenovanja operativnog sustava za Mac znači kako Apple od sada ima dosljedan način imenovanja operativnih sustava za sve svoje platforme: iOS, macOS, tvOS i watchOS.

Osim predstavljanja Siri na Macu, Apple se usredotočio na nekoliko novih funkcija koje dolaze s novim operativnim sustavom, a jedna od njih je mogućnost pristupa podataka na desktopu i u mapi Documents na bilo kojem Macu, iOS uređaju ili čak PC računalu.

Sierra će omogućiti pristup ovim podacima s iPhonea ili iPada preko iCloud Drive aplikacije, a korisnici mogu koristiti i iCloud aplikaciju za Windows operativni sustav. Ako korisnik pristupi drugom Macu, njegovi podaci bit će dostupni na Desktopu i u mapi Documents, točno tamo gdje su spremljeni.

Još jedna novost je “Universal Clipboard” funkcija, koja omogućuje korisnicima kopiraj i zalijepi funkciju preko više platformi, što znači kako možete kopirati tekst, sliku ili druge datoteke s iPhonea ili iPada i odmah ih zalijepiti na Mac.

Nadalje, nova sigurnosna funkcija na macOS Sierri naziva se “Auto Unlock”, a omogućuje automatsko otključavanje računala preko Apple Watcha, kada korisnik dođe u blizinu računala. Također, Apple proširuje i tabs funkciju iz Safarija u druge aplikacije, kao što su Maps, Mail, Pages, Numbers, Keynote i TextEdit, kao i na kompatibilne aplikacije drugih proizvođača.

Ova funkcija u Maps aplikaciji znači kako korisnik može gledati više lokacija bez gubitka istih, a u Pages aplikaciji omogućuje kopiranje između Pagesa u fullscreen modu. U Mail aplikaciji omogućuje skok između više mailova u izradi.

Sierra donosi i funkciju Picture-in-Picture s iOS 9.3 na Mac, što omogućuje pomicanje videa iz Safarija ili iTunesa na desktop, dok radite druge procese. Prozor videa može se pomicati i mijenjati veličinu, ili zalijepiti na kut zaslona.

Photos aplikacija dobila je novu Memories funkciju, koja automatski stvara kolekcije posebnih događaja kao što su rođendani, vjenčanja i putovanja koristeći prepoznavanje ljudi, objekata i lokacija. People opcija će omogućiti automatsko grupiranje fotografija u albume bazirane prema tome tko je na fotografijama, a Places funkcija prikazat će fotografije na karti svijeta kako biste vidjeli gdje su snimljene.

Dodatne funkcije omogućuju: optimizirani Storage, koji oslobađa prostor kada Mac postaje pun tako što sprema rijetko korištene podatke na iCloud; poboljšanu Messages aplikaciju, u koju uključuju sve dodatke koji će se pojaviti na iOS 10 verziji; poboljšana verzija Apple Musica na iTunesu, koja će također vjerojatno dijeliti značajke s iOS 10 Music aplikacijom.

macOS Sierra od jučer je dostupan developerima za testiranje. Apple je izjavio kako će javna beta verzija biti dostupna u srpnju, a krajnja verzija izlazi ove jeseni.

 

Izvor: iMagazin