Početna Novosti Apple razvija novi monitor

Apple razvija novi monitor

24.07.2021

Appleov Pro Display XDR dostupan je već dulje vrijeme, ali još uvijek nema glasina o novoj verziji skupocjenog zaslona u bliskoj budućnosti. Međutim, 9to5Mac je sada od izvora upoznatih s tim saznao da Apple interno testira novi vanjski zaslon s namjenskim A13 čipom i "Neural Engineom".

Novi monitor razvija se pod kodnim imenom J327, ali u ovom trenutku detalji o tehničkim specifikacijama nisu jasni. Prema izvorima, ovaj će monitor imati Appleov SoC, točnije A13 Bionic - isti onaj koji se koristi u iPhone 11 postavi.

Uz čip A13, zaslon sadrži i Neural Engine koji ubrzava zadatke strojnog učenja. Iako glasine sugeriraju da Apple razvija jeftiniji monitor za redovne korisnike, novi monitor s SoC-om vjerojatno će u budućnosti biti novi model koji će zamijeniti trenutni Pro Display XDR.

Još 2016. godine, odmah nakon gašenja proizvodnje Appleovog Thunderbolt Displaya, glasine su sugerirale da Apple radi na zamjeni s zaslonom visoke rezolucije i ugrađenim GPU-om. Iako je tvrtka doista lansirala vrhunski monitor 2019. godine, Pro Display XDR ne dolazi s GPU-om kako su glasine predviđale.

Današnje izvješće iz izvora 9to5Mac sugerira da Apple nije odustao od svojih planova za lansiranje monitora s nekom vrstom SoC-a, barem interno. Ugrađivanje CPU / GPU-a u monitor moglo bi pomoći Macu da isporuči grafiku visoke rezolucije bez korištenja svih resursa unutarnjeg čipa računala.

Apple bi također mogao kombinirati snagu monitorov SoC s Macovim SoC-om kako bi pružio još veće performanse za izvršavanje intenzivnih grafičkih zadataka. Druga mogućnost je korištenje ovog SoC-a za dodavanje nekih pametnih značajki u Pro Display XDR, kao što je AirPlay.

Imajte na umu da se Appleovi planovi mogu promijeniti, baš kao što prvi Pro Display XDR nikada nije imao sve značajke za koje se šuškalo da ih ima. Appleovi planovi lansiranja ovog novog monitora također su nepoznati.

Izvor: 9to5Mac