Početna Novosti Apple ukida iPod nakon 21 godine

Apple ukida iPod nakon 21 godine

11.05.2022

Apple ukida svoj MP3 player, čime je ukinut uređaj koji je promijenio način na koji slušamo glazbu.

Apple je ukinuo iPod nakon više od 20 godina poslije predstavljanja. Najnovija iteracija glazbenog playera, iPod Touch, nije ažurirana od 2019. godine, a mnoge njegove značajke sada su dostupne na drugim proizvodima.

Apple je rekao da će nastaviti prodavati Touch, jedinu generaciju iPoda koja je još uvijek prodaji, "dok traju zalihe".

Do 2011. Apple je imao 70% globalnog tržišnog udjela u MP3 playerima, a do danas je prodano više od 400 milijuna iPoda.

Apple je prvi iPod predstavio prije 21 godinu u listopadu 2001. godine, a u to je vrijeme bio revolucionarni glazbeni uređaj koji je stavljao tisuće pjesama u džepove Appleovih obožavatelja. Apple je predstavio mnoge iteracije iPoda, uključujući iPod Shuffle, iPod nano i ‌iPod touch‌, ali su sve od tada povučene i ukinute.

Kasnije verzije Touch-a sve su više nalikovale pametnim telefonima, omogućujući korisnicima snimanje fotografija, slanje e-pošte i video pozive.

U izjavi u kojoj se najavljuje ukidanje, Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik za svjetski marketing, rekao da "duh iPod-a živi i dalje".

“Glazba je oduvijek bila dio naše jezgre u Appleu i dovođenjem do stotina milijuna korisnika na način na koji je iPod utjecao više od samo glazbene industrije – također je redefinirao kako se glazba otkriva, sluša i dijeli.” rekao je.