0 kom
X
Do besplatne dostave nedostaje vam 67,00 €
Početna iDućan Blog Bolje spriječiti nego liječiti – Postavite Hitne pozive na svojim Apple uređajima
iDućan Blog

Bolje spriječiti nego liječiti – Postavite Hitne pozive na svojim Apple uređajima

Utorak, 09. travanj 2019.
Bolje spriječiti nego liječiti – Postavite Hitne pozive na svojim Apple uređajima

Prevencija je najbolji lijek – ovo zrno mudrosti vrijedi i u hitnim slučajevima. Nitko ne voli razmišljati o najgorim mogućnostima, ali preporučujemo vam da si uzmete deset minuta i uredite postavke na Apple Watchu i iPhoneu kako biste bili osigurani u hitnim slučajevima. Naravno, nadamo se da tu opciju nikada nećete upotrijebiti.

Kako možete urediti postavke na svom iPhoneu i Watchu tako da budu spremni u slučaju zdravstvene ili druge hitne situacije? Stvarno je jednostavno: samo dodajte svoje kontakte za hitne situacije te popunite informacije o zdravlju (osobito ako ste alergični na nešto ili patite od neke bolesti). To su dva najvažnija koraka za bolju osiguranost. Potom, da biste bili još sigurniji, možete prilagoditi postavke Hitnog poziva kako ne biste slučajno pozvali nekoga u pomoć. U ovom vam članku donosimo sve informacije za iPhone i Apple Watch, uređaje koje najčešće imate sa sobom.

Što je Hitan poziv?

Appleova značajka Hitan poziv omogućuje vam da brzo nazovete hitnu službu u području u kojem se trenutno nalazite. To je odlično rješenje kada putujete jer tako ne trebate naučiti lokalne brojeve za hitne službe. Također, vaš uređaj može automatski javiti osobama koje ste naveli kao kontakte u hitnim situacijama da ste aktivirali tu značajku. Ova je opcija dostupna od iOS-a 11 i watchOS-a 4. Eto još jednog razloga da pravovremeno ažurirate operativne sustave na svojim uređajima!

Apple je dodao i podršku za Naprednu mobilnu lokaciju (AML) s iOS-om 11.3 te watchOS-om 4.3, što znači da vaš uređaj automatski šalje vašu lokaciju hitnim službama. (Ta je značajka za sada podržana samo u SAD-u, Estoniji, Islandu, Irskoj, Latviji i Velikoj Britaniji.)

Nakon što aktivirate Hitan poziv, vaš iPhone i Apple Watch prikazat će vaše aktualne podatke o zdravlju, uključujući visinu, težinu, dob, krvnu grupu, bolesti i alergije.

Kako dodati kontakte za hitne slučajeve na iPhoneu i Apple Watchu

Možete odabrati tri kontakta za hitne slučajeve koji će automatski biti obaviješteni da ste aktivirali opciju Hitan poziv. Te kontakte lako možete dodati u aplikaciji Zdravlje. Također, u slučaju aktivacije Hitnog poziva, odabranim će se kontaktima slati informacije o vašoj lokaciji čim se ona promijeni.

Jako je jednostavno:

1. Otvorite aplikaciju Zdravlje na svom iPhoneu.

2. Idite na karticu Zdravstvena karta.

3. Dodirnite Uredi u gornjem desnom kutu.

4. Idite na Kontakti za hitne slučajeve, te dodirnite Dodajte hitni kontakt.

5. Odaberite nekoga s popisa.

6. Odaberite vezu ili srodstvo.

Ponovite postupak za sva tri kontakta.

Kako ispuniti informacije u Zdravstvenoj karti

Više ne trebate nositi karticu sa svojim zdravstvenim podacima u novčaniku. iPhone vam omogućuje da na elegantan način obavijestite zdravstveno osoblje o svim važnim informacijama. Potrebne su vam samo tri minute da upišete te podatke, ali oni vam doslovno mogu spasiti život. Dovoljno je da:

1. Otvorite aplikaciju Zdravlje i dodirnite karticu Zdravstvena karta.

2. Dodirnite Uredi.

3. Kako bi vaša Zdravstvena karta bila dostupna i sa Zaključanim zaslonom, uključite Prikaži kada je zaključano.

4. Upišite sve važne informacije o zdravlju, poput datuma rođenja, visine, težine, krvne grupe, alergija, bolesti i statusa o doniranju organa.

5. Dodirnite OK.

Kako prilagoditi Hitan poziv na iPhoneu

U svakom javnom prijevoznom sredstvu imate tipku za hitne slučajeve, koja jasno dočarava višeznačnost svake takve funkcije. Tipka je zaštićena staklom koje morate nekako razbiti da biste došli do tipke. Drugim riječima, ne može se pritisnuti slučajno. Staklo se lako lomi pa u pravim hitnim slučajevima možete brzo doći do tipke. O tome je razmišljao i Apple, pa postoji još jedna postavka vezana uz Hitne pozive.

iOS vam nudi pametan način da zovete hitne službe bez privlačenja pažnje (što je korisno u slučajevima poput otmice ili pljačke u tijeku). Radi se o opciji Automatskog biranja, a pokreće se tako da pet puta zaredom pritisnete bočnu tipku. Također, možete je aktivirati istovremenim pritiskom i dodirom na bočnu tipku i bilo koju od tipki za glasnoću.

Ali ispostavilo se da su neki korisnici nervozni i pritišću tipke na uređaju a da toga nisu ni svjesni. Stoga su se Appleovi stručnjaci dosjetili još jedne korisne značajke – zvuka odbrojavanja. Ako pokrenete opciju Hitnog poziva, automatski će se uključiti taj zvuk i imat ćete tri sekunde da ga poništite.

Naravno, postoji i dilema. Možete odabrati Automatsko biranje kako biste lako nazvali hitne službe te dali prednost sigurnosti nad mogućim rizicima. S druge strane, ovo odbrojavanje znači da vaš poziv neće biti skriven. Na vama je da odlučite što ćete podesiti.

Ovako možete isključiti automatsko biranje:

1. Otvorite Postavke na iPhoneu.

2. Dodirnite Hitan poziv.

3. Isključite prekidač kod opcije Automatski nazovi.

Ovako možete isključiti zvuk odbrojavanja:

1. Otvorite Postavke na iPhoneu.

2. Dodirnite Hitan poziv.

3. Dodirnite prekidač za Zvuk odbrojavanja. Znat ćete da je isključen kada bude sive boje.

Kako prilagoditi Hitan poziv na Apple Watchu

Watch je produžetak iPhonea, pa nema potrebe da dodajete hitne kontakte i informacije o zdravlju posebno i u Watch. Ti će se podaci automatski dijeliti putem aplikacije Zdravlje. Ali pregledajte postavke za pokretanje hitnih poziva na Watchu.

Po zadanim postavkama, aktivirat ćete Hitan poziv držanjem bočne tipke, a zatim povlačenjem prekidača za Hitan poziv. Ako želite aktivirati tu značajku na lakši način, možete uključiti opciju da se Hitan poziv pokrene samo držanjem bočne tipke.

1. Otvorite aplikaciju Watch na svom iPhoneu.

2. Idite na Hitan poziv (u slučaju da imate iOS stariji od iOS-a12, prvo idite na Općenito).

3. Uključite prekidač kod Drži za automatski poziv.

Kada uključite ovu opciju, i dalje možete pritisnuti i držati bočnu tipku za prikazivanje opcija Isključi, Zdravstvena karta i Hitan poziv. Ako nastavite držati bočnu tipku, aktivirat ćete Hitan način rada jednim dodirom.

 

Izvor: iMagazin.hr

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel