Početna Novosti Donosimo objašnjenje kako će se moći brisati standardne aplikacije

Donosimo objašnjenje kako će se moći brisati standardne aplikacije

23.06.2016

Aplikacije se ne brišu u pravom smislu te riječi nego samo njihova ikona bude uklonjena sa Home Screena zajedno sa korisničkim podacima, dok aplikacija i dalje ostaje dio iOS-a. Razlog za ovo treba potražiti u tome što kod tih aplikacija mora ostati na iOS uređaju u vidu potpisanih paketa kako bi Apple mogao vršiti provjere autentičnosti i kako se ne bi zakomplicirale pojedine funkcionalnosti uređaja nakon stvarnog brisanja.

Čelni ljudi Applea su potvrdili da u aplikacije koje se mogu “obrisati” spadaju: Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Maps, Music, News, Notes, Podcasts, Reminders, Stocks, Tips, Videos, Voice Memos, Watch app i Weather. News aplikacija će se moći ukloniti u kasnijim beta inačicama iOSa 10. U novom Apple dokumentu koji objašnjava ovaj proces naglašeno je kako su te standardne Apple aplikacije dizajnirane tako da zauzimaju što manje prostora na uređaju pa sve skupa “teže” manje od 150MB.

Ukoliko korisnik otvori link ili izvrši operaciju koja je vezana za neku uklonjenu aplikaciju iOS će otvoriti upozorenje i ponuditi korisniku povratak uklonjene aplikacije. Nudeći ovu opciju umjesto pravog brisanja Apple ide sigunom i provjerenom putanjom koja ponovo štiti kako njih, tako i njihove korisnike od potencijalnih problema koji bi nastali u slučaju da su u Appleu odlučili da ove standardne aplikacije ažuriraju putem App Store-a a ne putem ažuriranja samog iOSa.

Sada konačno imamo službenu metodu koja nam omogućuje da uklonimo nepotrebne aplikacije, ili bar sakrijemo iste.

 

Izvor: Omizio.com