Početna Novosti Što Nam donosi iPadOS 15

Što Nam donosi iPadOS 15

28.06.2021

Apple je u lipnju 2021. predstavio najnoviju verziju operativnog sustava iPadOS, iPadOS 15, koja bi trebala biti objavljena na jesen. iPadOS 15 predstavlja novi dizajn početnog zaslona s integriranim widgetima i knjižnicom aplikacija, brzo bilježenje po cijelom sustavu s Quick Noteom, nove značajke za FaceTime pozive, redizajnirano Safari iskustvo, nove alate za smanjenje ometanja i još mnogo toga.

Multitasking je redizajniran u iPadOS-u 15 s novim izbornikom za više zadataka na vrhu aplikacija, omogućavajući korisnicima lakši ulazak u Split View ili Slide Over, brzi pristup početnom zaslonu kada koriste Split View, nova polica omogućuje lakše multitasking s aplikacijama koje imaju više prozora i više, što olakšava rad s više aplikacija odjednom.

Korisnici sada mogu postavljati widgete među aplikacije na stranicama iPad početnog zaslona, a tu je i nova, veća opcija widgeta. Apple također donosi iPad knjižnicu na iPad za jednostavnu organizaciju aplikacija kojima se može pristupiti izravno s doka.

Brza bilješka nova je iPad značajka koja nudi brz i jednostavan način bilježenja bilo gdje u sustavu. Korisnici mogu pokrenuti Quick Note bilo gdje da zabilježe misao i dodaju veze, pružajući jednostavan način da se vrate točno u ono što su gledali. U aplikaciji Notes postoje nove oznake, preglednik oznaka i pametne mape temeljene na oznakama. Dijeljene bilješke sada se spominju za obavještavanje suradnika i prikaz aktivnosti.

Focus je nova značajka koja može filtrirati obavijesti i aplikacije na temelju onoga na što se korisnik želi usredotočiti u određeno vrijeme. Kada korisnički Focus blokira dolazne obavijesti, njihov će se status drugima prikazati u Porukama. iPadOS će predložiti Focus za različite prigode, poput radnog vremena ili odmora za spavanje, koristeći inteligenciju na uređaju, ali korisnici mogu stvoriti i prilagođeni Focus. Kada je Focus postavljen na jednom Apple uređaju, automatski se primjenjuje na druge Apple uređaje.

Live Text nova je značajka koja koristi inteligenciju na uređaju za prepoznavanje teksta na fotografiji koji korisnici mogu tražiti, istaknuti i kopirati. Spotlight sada može pretraživati fotografije prema mjestu, ljudima, scenama, objektima i tekstu. Spotlight sada nudi pretraživanje web slika i bogatije rezultate za glumce, glazbenike, TV emisije i filmove. Poboljšani rezultati za kontakte prikazuju nedavne razgovore, dijeljene fotografije i lokaciju ako se dijele putem značajke Find My.

iPad se sada može koristiti za izradu iPhone i iPad aplikacija pomoću Swift Playgrounds i slanje izravno u App Store. Kôd se odmah odražava u pregledu uživo tijekom izrade aplikacija, a korisnici mogu pokrenuti stvorene aplikacije preko cijelog zaslona da ih testiraju. Novi format projekta zasnovan na Swift paketima može se otvoriti i urediti na Swift Playgrounds za iPad, kao i unutar Xcodea na Macu.

iPadOS 15 donosi FaceTime pozive s izolacijom glasa i prostornim zvukom tako da glasovi zvuče kao da dolaze od mjesta na kojem se osoba nalazi na zaslonu. FaceTime također podržava Portretni način rada i nudi novi prikaz mreže kako bi se istovremeno moglo vidjeti više lica. SharePlay je nova značajka koja korisnicima omogućuje sinkronizirano zajedničko korištenje medija tijekom FaceTime poziva. Korisnici također mogu generirati veze koje se mogu dijeliti do zakazanog FaceTime poziva, koji se također može otvoriti na Android i Windows uređajima.

Safari sada ima novi dizajn trake kartica koji poprima boju web stranica i kombinira kartice, alatnu traku i polje za pretraživanje u kompaktan dizajn. Postoje i grupe kartica za po prvi put lakše upravljanje karticama na različitim uređajima i web proširenjima.

Postoje deseci poboljšanja i poboljšanja, poput Universal Control za neprimjetnu upotrebu jednog miša i tipkovnice na iPadu i Macu te povlačenjem i ispuštanjem datoteka, značajkama u aplikaciji Maps, uključujući pogled globusa i novo 3D iskustvo u gradovima, sve nove značajke za Memories u aplikaciji Photos, sistemska značajka Shared with You (Istaknuto s vama) za isticanje sadržaja koji se dijeli u razgovorima Messages, novi red Za sve vas u TV aplikaciji za preporuku zabave za cijelo kućanstvo i još mnogo toga.

iPadOS 15 kompatibilan je s iPad mini 4 i novijim, iPad Air 2 i novijim, iPadom 5. generacije i novijim, te svim iPad Pro modelima, a bit će objavljen ove jeseni.

 

Detaljnije na sljedećoj stranici:

https://www.macrumors.com/roundup/ipados-15/