Početna Novosti iPhone 14 s kučištem od titana

iPhone 14 s kučištem od titana

27.07.2021

Očekuje se da će serija iPhone "iPhone 14" sljedeće godine za "Pro" modele s novim dizajnom kućišta od legure titana, tvrdi novo izvješće JP Morgan Chase.

Prema izvješću, upotreba legure titana bit će jedna od najvećih promjena u dizajnu kućišta u seriji "iPhone" 2022. godine, a Foxconn će biti ekskluzivni proizvođač titan okvira za "Pro" modele.

Ako je izvješće točno, upotreba titana u "iPhoneu" bila bi prva za Apple. Tvrtka trenutačno koristi materijal za neke modele Apple Watch Series 6 i fizička Apple kartica izrađena je od titana, ali najnoviji iPhoni izrađeni su od aluminija i nehrđajućeg čelika.

U usporedbi s nehrđajućim čelikom, titan ima relativno visoku tvrdoću što ga čini otpornijim na ogrebotine, a njegova krutost čini ga dovoljno izdržljivim da izdrži savijanje. Snažan je poput čelika, ali je 45% lakši i dvostruko jači od aluminija, a težak je samo 60% teži. Također je otporniji na koroziju u usporedbi s mnogim drugim legurama.

Materijal ipak ima nekih nedostataka. Ulje iz otisaka prstiju može se lako vidjeti na golim površinama od titana i legura titana, ostavljajući neprivlačne tragove na potrošačkim uređajima. Tvrdoća titana također otežava nagrizanje, što ga može učiniti manje privlačnim.

Međutim, Apple istražuje kako prevladati oba ova problema. Nedavni podneseni patenti otkrivaju da Apple razmatra upotrebu tankih oksidnih premaza za metalne površine koji mogu značajno smanjiti pojavu otisaka prstiju na uređajima. Tvrtka je također predstavila postupak pjeskaranje, nagrizanja i kemijskog postupka koji kućištima od titana mogu dati površinu sjajnog sjaja za privlačniji izgled.

U međuvremenu, izvještaj JP Morgan Chase također potkrepljuje glasine da će "iPhone" sljedeće godine sadržavati veće izmjene specifikacija od nadolazećeg iPhonea 13, što sugerira da Apple 2022. godinu označava kao "superciklus" iPhonea ili godinu u kojoj će se dramatično više ljudi nego obično nadograditi na najnoviji modeli.

Izvještaj potkrepljuje druge glasine da Apple ne planira predstaviti 5,4-inčni "iPhone iPhone 14 mini", a mini linija završava nakon "iPhone 13". Prema analitičaru Ming-Chi Kuu, Apple će umjesto toga ponuditi dva 6,1-inčna iPhona i dva 6,7-inčna iPhona, tako da će i standardni ‌iPhone‌ 14 i ‌iPhone‌ 14 Pro biti dostupni u te dvije veličine.

Izvještaj također spominje tržišne glasine da bi se Touch ID mogao vratiti iPhoneu u nekom obliku, ako ne ove godine, onda sljedeće, bilo implementiran u bočni gumb ili u obliku senzora otiska prsta ispod zaslona.

Izvor: MacRumors