Početna Novosti Jeste li ikada čuli za WiFi 6? Pa, vrijeme je!

Jeste li ikada čuli za WiFi 6? Pa, vrijeme je!

21.01.2019

Ako ne znate o čemu se radi, vrijeme je da se to promijeni jer se radi o značajci koja bi mogla biti dio novih iPhonea. Što to znači i zašto je dobro?

Blaine Curtis, analitičar iz Barclaysa, po povratku s CES-a napravio je sažetak sve ga što je vidio i saznao na tom sajmu tehnologije te zaključio da bi novi iPhonei mogli imati podršku za WIFi 6, odnosno 802.11ax, koji bi mogao zamijeniti postojeći 802.11ac.

Iako se radi o sasvim subjektivnom pretkazanju, ono nije neutemeljeno. Na CES-u je predstavljeno mnogo novih uređaja koji već imaju podršku za tu tehnologiju. Dakle, sada je samo pitanje hoće li se Apple pridružiti toj ekipi.

Na temelju dosadašnjih iskustava, hoće i vrlo vjerojatno jako brzo. Barem ako je suditi na temelju činjenice da su prvi adaptirali postojeći 802.11ac standard, dovršen u prosincu 2013. Dakle, možemo reći da su iPhonei pioniri u pogledu primjene novih WiFi tehnologija, pogotovo u usporedbi s mobilnim tehnologijama, jer na tom području vole malo pričekati (kao što će vjerojatno biti s 5G-om).

Ali što je WiFI 6 i koja je njegova prednost? Pa, taj novi standard obećava brži podatkovni promet, povećani kapacitet, bolje performanse te unaprijeđenu energetsku učinkovitost. Ukratko, bit će zakon.

Jedini je problem što ruteri potrebni za taj WiFi neće ugledati svjetlost dana prije sljedeće godine. Ah, barem će iPhonei biti spremni na vrijeme!

 

Izvor: iMagazin.hr