Početna Novosti Kako prilagoditi veličinu ikona na iPadu

Kako prilagoditi veličinu ikona na iPadu

13.11.2019

Redizajnirani početni zaslon u iPadOs-u odlično izgleda i funkcionira, a čak možete prilagoditi veličinu ikona aplikacija te odabrati veće i razmaknutije ikone, ili pak manje i gušće raspoređene pa da vam na zaslon stane više sadržaja.

Ova značajka nije se spominjala na Keynoteu u lipnju, prilikom predstavljanja novog iPadOS-a. Iako još uvijek nemate dopuštenje mijenjati veličine ikona aplikacija na početnom zaslonu iPada kako god želite, Apple nam sada nudi dvije opcije među kojima možemo birati – zovu se Više i Veće.

Prva opcija smanjuje veličine ikona kako bi ih što više stalo na početni zaslon. Temelji se na mreži s 6x5 ikona, kako bi na zaslon stalo do 30 ikona. Druga, pak, opcija ima prorijeđenu mrežu s 5x4 ikone, što znači da na zaslonu može biti maksimalno 20 ikona, koje su razmaknutije i izgledaju malo veće.

Korisnici se već godinama žale na potraćeni prostor između ikona aplikacija na početnom zaslonu iPada. Ova nova opcija donekle će riješiti taj problem te predstavlja odličan korak u pravom smjeru.

Da biste odabrali jednu od ove dvije opcije, pratite sljedeće korake:

- Otvorite Postavke na svom iPadu s iPadOS sustavom.

- Odaberite opciju Zaslon i svjetlina u izborniku na lijevoj strani.

- Spustite se na odjeljak Veličina ikona aplikacija, a potom odaberite:

   -Veće: Pokazuje do 20 većih ikona aplikacija s mrežom 4x5.

   -Više: Pokazuje do 30 manjih ikona aplikacija s mrežom 5x6.

iPadOS po zadanim postavkama koristi opciju Više, pa to morate promijeniti ručno ako vam se više dopada druga opcija.

Osim razlike u veličini ikona, ove opcije ne mijenjaju način na koji radite s aplikacijama na iPadu. Joj, skoro sam zaboravila: kada koristite opciju Više, prostor za widgete s krajnje lijeve strane dio je vašeg početnog zaslona. Ako uključite opciju Veće, kartica Today View prikazat će se slično kao Kontrolni Centar, što se može vidjeti na dolje prikazanoj slici.

Postavka odabira veličine ikona aplikacija dostupna je samo na iPadu.

Još uvijek nije dostupna na iPhoneima s iOS-om 13, čak ni na većim Plus i Max modelima, koji su ranije imali drugačije prikaze na početnim zaslonima u uspravnom i položenom načinu rada.

 

Izvor: iStyle Blog