Početna Novosti Kako se prodaje iPhone 7

Kako se prodaje iPhone 7

09.12.2016

Neće vas začuditi činjenica kako u SAD-u postoje zapravo samo dva najveća brenda: Apple i Samsung. Manji proizvođači jednostavno se na ovom tržištu ne mogu natjecati s ova dva vječna rivala.

Amerikance nije obeshrabrio nedostatak ulaza za slušalice, jer je prema istraživanju Kantar World Panela iPhone 7 bio najtraženiji model u 2016. godini. Pokrio je 10.6% tržišta u gledanih tri mjeseca (završno s listopadom), unatoč činjenici što je izašao tek sredinom rujna.

Iza sebe je ostavio iPhone 6s i Samsung Galaxy S7. iPhone 7 Plus bio je na četvrtom mjestu s 5.3% tržišta. Google je imao 0.5% s Pixel uređajem, iako je izašao 20. listopada, što je vrlo dobar rezultat, s obzirom da Microsoft i Huawei imaju jednak postotak.

Pojavile su se razne vijesti koje su govorile o padu prodaje u Kini: zbog toga je iPhone 7 završio tek na drugom mjestu na ovom tržištu, sa samo 3.8% tržišta, dok je Plus model imao 1.9%, što je još uvijek u deset najtraženijih modela. Xiaomi je imao ukupno 15.9%, dok je Oppo dobio 11.8%. Ovi rezultati uglavnom prikazuju urbana područja, gdje su korisnici u boljoj financijskoj situaciji u prosjeku.

Još jedna zanimljivost je što je raširenost iOS sustava porasla za 7% u SAD-u, a sada je sveukupno 40.5%. Iako Android još uvijek vodi s 57.9%, ovaj broj pada zadnjih 5 godina, a iOS je doživio najveći porast u zadnje dvije godine.

Japanski rezultati mogu jako razveseliti Apple, jer iOS koristi 51.7% korisnika.

Situacija je potpuno drugačija u Kini. Android koristi 82.6% korisnika, a iOS samo 17.1%. Slično je i u Europi, točnije u EU5 zemljama (Njemačka, UK, Francuska, Italija i Španjolska). Android koristi 75.2%, a iOS 21.2% korisnika.

Unatoč tome, broj korisnika iOS sustava povećao se posvuda u Europi, osim u Njemačkoj, gdje je pao za 2.7%. iPhone 7 nalazi se unutar top deset najtraženijih proizvoda u svakoj zemlji, ali još uvijek imaju problema s prodajom u Španjolskoj. Android ima ogromnu prednost u ovoj zemlji, sa 91.7% korisnika.

U Ujedinjenom Kraljevstvu situacija je potpuno drugačija što se tiče prodaje iPhone 7 modela. Najbolje se prodaje, dok je iPhone 6S na drugom mjestu, a iPhone SE na trećem. Nadalje, iOS koristi 44% korisnika, što znači kako je rašireniji nego u SAD-u, a rašireniji je samo u Japanu.

Globalno gledano, Android koristi 75% korisnika. Kantar World Panel naglašava kako ovakvi rezultati nisu čudni, jer Android koriste i korisnici s nižim kategorijama uređaja. Appleovi uređaji vode na tržištima premium proizvoda, kao što su SAD, Japan i UK.

 

Izvor: iMagazin.hr