Početna Novosti Kako upotrebljavati nove geste na iOS-u 13

Kako upotrebljavati nove geste na iOS-u 13

13.06.2019

Iako je iOS već imao podršku za geste s više prstiju, sada su i geste s tri prsta stigle na Appleov mobilni operativni sustav.

S uporabom novih funkcija za poništavanje, vraćanje poništenog, rezanje i lijepljenje lakše je raditi na tekstovima. A sada i napokon možemo zaboraviti onu užasnu opciju Protresi za poništavanje. Još je nekako funkcionirala na iPhoneima, ali lamaćenje iPadom zbilja je izgledalo glupo.

Nove geste funkcioniraju s već dobro nam poznatim funkcijama dvostrukog dodira te isticanjem teksta, kako na iOS-u 13, tako i na iPadOS-u. A uporaba ne može biti jednostavnija.

Da biste:

Kopirali – uštipnite zaslon s tri prsta.

Rezali – dva puta uštipnite zaslon s tri prsta.

Lijepili – napravite gestu s tri prsta kao da biste uvećali pogled.

Poništili – povucite ulijevo s tri prsta.

Vratili poništeno – povucite udesno s tri prsta.

Izbornik prečaca – jednom dodirnite zaslon s tri prsta.

Kada uspješno iskoristite jednu od navedenih gesta, na vrhu zaslona pojavit će vam se potvrda.

iOS 13 trenutno je dostupan samo u obliku razvojne beza verzije. Očekujemo da će se javna beta verzija objaviti početkom srpnja, a konačna verzija bit će dostupna u rujnu, kao i do sada.

Iako nova verzija donosi mnoštvo novih značajki, savjetujemo vam da ne instalirate javnu beta verziju iz znatiželje ili zabave. Beta verzije s razlogom imaju to ime i uvijek imaju skrivenih problema. Stoga vam toplo preporučujemo da pričekate konačnu verziju. Međutim, ako ipak želite okušati sreću s beta verzijom, postupak je isti kao i u dosadašnjim verzijama.

 

Izvor: iMagazin.hr