Početna Novosti Kraj Lightning konektora na Apple uređajima

Kraj Lightning konektora na Apple uređajima

16.08.2021

Apple bi mogao biti prisiljen ukloniti Lightning port s iPhonea u korist USB-C, prema zakonima koje bi Europska komisija trebala predstaviti sljedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Zakon bi uspostavio zajednički priključak za punjenje svih mobilnih telefona i drugih relevantnih uređaja u svim zemljama Europske unije. Očekuje se da će ovaj potez prvenstveno utjecati na Apple, budući da mnogi popularni Android uređaji već imaju USB-C priključke.

2018. Europska komisija pokušala je postići konačno rješenje o tom pitanju, ali nije uspjela stupiti na snagu. Tada je Apple upozorio da bi nametanje zajedničkog priključka za punjenje u industriji ugušilo inovacije i stvorilo elektronički otpad jer su potrošači bili prisiljeni prelaziti na nove kabele.

EU želi da svi telefoni rade s interoperabilnim punjačima, evo što to znači za Appleov Lightning Port:
Studija Europske komisije o procjeni utjecaja provedena 2019. pokazala je da je polovica svih kabela za punjenje koji se prodaju s mobilnim telefonima imala USB mikro-B konektor, 29 posto USB-C konektor, a 21 posto Lightning konektor. Studija je predložila pet opcija za zajednički punjač, ​​s različitim opcijama koje pokrivaju priključke na uređajima i priključke na adapterima za napajanje.

Prošle je godine rasprava ponovno rasplamsana jer je Europski parlament velikom većinom glasova podržao zajednički punjač, ​​navodeći manje otpada i pogodnosti korisnika kao glavne prednosti.

Izvršna vlast Europske unije trenutno izrađuje nacrt zakona, kažu izvori govoreći za Reuters, koji bi se trebao predstaviti sljedećeg mjeseca.

Pitanje je, koliki će zakon imati utjecaj na Apple, jer postoje naznake da Apple u potpunosti odustaje od konektora za punjenje i okreće se bežičnom punjenju.

Izvor: MacRumors