Početna Novosti Je li Apple ipak ubio 3D Touch?

Je li Apple ipak ubio 3D Touch?

28.09.2018

Već su kolale glasine kako će Apple ukloniti 3D Touch funkciju iz iPhonea, ali ispostavilo se da su pogrešne.

Međutim, stvari su se ipak malo promijenile, jer će novi iPhone XR imati funkciju nazvanu Haptic Touch.

Temelj 3D Toucha jest da zaslon reagira na različit intenzitet dodira. Dakle, ne samo na klasičan dodir, nego i na duže dodirivanje, dvostruko dodirivanje i slično.

Iako se radi o odličnoj ideji, većina korisnika ne upotrebljava tu funkciju. O tome smo već u nekoliko navrata i pisali, a zaključak je uvijek bio isti – ta funkcija nije popularna. S druge strane, Trackpad funkcija Force Touch funkcionira bez problema, a radi se gotovo o istoj stvari. Apple je sigurno primijetio da nešto ne štima s 3D Touchem, pa su ga malo promijenili i pretvorili u Haptic Touch.

Istovremeno, zaslon osjetljiv na dodir, koji je preduvjet funkcioniranja 3D Toucha, umetnut je samo u iPhone XS i XS Max, dok je u iPhone XR uključena funkcija „dugog držanja“, s dodatnom vibracijom umjesto prepoznavanja pritiska. Dakle, kada duže držite zaslon pritisnutim, otvorit će vam se više opcija. To je sve i ranije postojalo, samo što na iPhoneu XR dolazi u paketu s vibracijom, kao imitacijom 3D Toucha na iPhone XS i XS Max modelima.

Dakle, pitanje je je li 3D Touch mrtav ili nije? Rekli bismo da nije baš. Nije važno zove li se 3D Touch ili Haptic Touch, rezultati su jednaki: prizovete dodatnu funkciju određenim načinom dodira zaslona.

 

 

Izvor: iMagazin.hr

Činjenica da Apple nije uklonio ovu funkciju, nego je samo malo promijenio definitivan je dokaz da je žele održati na životu. A kako će je umetnuti u iPad otkrit ćemo uskoro.