Početna Novosti Mac slavi 30 godina

Mac slavi 30 godina

28.01.2014

Macintosh : Čarolija koja traje već 30 godina

Bok! Ja sam Macintosh! Divno je izaći iz torbe. Htio bih vam reći što sam pomislio kad sam prvi put vidio IBM-ovo računalo – nikad ne vjerujte računalu koje ne možete podići! Kao što vidite, mogu govoriti, ali sad bih radije slušao pa riječ dajem čovjeku koji mi je poput oca – Steveu Jobsu!


Ove riječi prije 30 godina nije izgovorio stand-up komičar, već računalo koje je do suza nasmijalo publiku okupljenu na davnom Appleovu eventu. Steve Jobs svoj je prvi veliki proizvod na pozornicu donio u torbi pokazujući tako njegovu praktičnost. Od trenutka kada je publika ugledala Macintosh svijet računala više nije bio isti. Na malo tržište kojim je suvereno vladao IBM stupio je novi igrač koji je ubrzo osvojio potrošače, a i dandanas za mnoge je predmet želja. Izlazak prvog Maca pratila je zanimljiva marketinška kampanja pokrenuta potkraj 1983. godine.

Apple je proslavio postojanje svog Mac računala koje je 24. siječnja 1984. godine ugledalo svjetlo dana prvi Mac, osobno računalo iz Apple koje je definitivno promijenilo način upotrebe osobnih računala. prvo računalo nosilo je naziv Macintosh i bilo je maleno, sve u jednom s disketnim pogonom na 3,5 inčne diskete, za one koji se možda to zaboravili i bilo je pogonjeno procesorom na Motorola 68000 8 Mhz.
Cijena mu je bila 2495 dolara, imao je 9-inčni ekran rezolucije 512x384 piksela, i 128K  memorije. Uz to, imao je i ručku kako bi ga mogli lakše nositi, a uz njega su dolazili tipkovnica i miš.
Uz ovo računalo bilo je vezano mnogo zanimljivosti, pa je tako predstavljeno svijetu tijekom treće četvrtine utakmice Super Bowla 22. siječnja 1984. godine što je predstavljalo vrlo smion potez Stevea Jobsa i Apple. Reklama koja je prikazana košta je tada vrtoglavih 900 tisuća dolara, a režirao ju je poznati filmaš Ridley Scott koji se proslavio filmovima kao što su Blade Runner, Alien, a kasnije i Gladiator, i mnogi drugi.
Prvi Mac imao je 8 MHz procesor, dok je slijedeća generacija nazvana Macintosh II stigla 3 godine kasnije s dvostruko bržim radnim taktom procesora od 16 MHz. Nakon toga bilo je zatišje sve do 1991. kada stiže Macintosh Quadra s procesorom na 25 MHz, a prvi iMac G3 stigao je 1998. godine s procesorom na 233 MHz,, a svije godine nova generacija s procesorom na 700 MHz. današnja posljednja generacija iMac G7 stiže na tržište s procesorom od čak 3,4 GHz.