Početna Novosti macOS Mojave: Prilagodba dozvola za kameru i mikrofon

macOS Mojave: Prilagodba dozvola za kameru i mikrofon

03.09.2018

Zaboravite na prekrivanje kamere: dopustite nam da vas upoznamo s prilično jednostavnom lekcijom o tome kako biti ekstremno siguran u online prostoru.

Svatko od nas ima onog jednog prijatelja koji je “stručnjak za cyber-sigurnost”, a prilično sam siguran da i svaki ured ima barem jednu osobu koja prekriva ugrađenu kameru, uvjerena da nas sada nitko neće moći uhoditi. Ne znam kako se ova navika tako brzo proširila, ali meni bi puno više smetalo kada bi netko nadzirao moje pozive itd., nego da me gleda kroz kameru.

Sada paranoični kolege mogu biti sretni, jer u macOS-u Mojave postoji zaseban izbornik u kojemu možete provjeriti koje aplikacije imaju dopuštenje pristupiti vašoj kameri ili mikrofonu. Prije nego što se upustimo u detalje, važno je napomenuti da će u macOS-u Mojave aplikacije trebati dozvolu u svakom slučaju.

Možda ste se navikli na to na iPhoneu ili iPadu, gdje također morate dati dopuštenje aplikacijama kako bi pristupile vašoj kameri, mikrofonu u lokaciji, a da i ne spominjemo da vam je to potrebno kako biste otvorili Camera Roll. Naravno, nije to baš tako jednostavno, aplikacijama će trebati AVFoundation API za to, a aplikacije koje potječu od nepoznatih razvojnih programera mogu zaustaviti T1 i T2 čipovi.

Učinite sljedeće kako biste pristali na to da aplikacija koristi mikrofon ili web kameru:

  • Odaberite Postavke sustava i zatim kliknite na Sigurnost i privatnost
  • Kliknite na karticu Privatnost na vrhu
  • Kliknite ili na Kameru ili na Mikrofon kako biste upravljali dopuštenjima.

Ovdje možete opozvati dopuštenje za aplikacije kojima želite zabraniti korištenje kamere ili mikrofona. Voilá, više vam neće biti potreban flaster na kameri.

Izvor: iMagazin.hr