Početna Novosti Moći ćete pronaći sve s novim Bluetoothom koji je precizan u centimetar

Moći ćete pronaći sve s novim Bluetoothom koji je precizan u centimetar

30.01.2019

Bit ćete vrlo zahvalni za novu funkciju Bluetooth tehnologije kada ne budete mogli pronaći vaše AirPodse, ključeve ili telefon.

Bluetooth Special Interest Group je jučer najavio da su proširili standard s novom značajkom koja je već uključena u službene specifikacije Bluetootha 5.1, tako da programeri odmah mogu početi raditi s njom.

Takozvana Direction Finding mogućnost će podići lokacijske usluge Bluetootha na novu razinu. Trenutno, ove značajke su prilično osnovne i mogu pronaći samo dvije različite stvari. S jedne strane, može reći je li odabrani uređaj u dometu ili ne. S druge pak strane, u skladu s jačinom signala, može odrediti lokaciju uređaja s točnošću na razini metra.

To je dovoljno za osnovnu funkcionalnost. One male Bluetooth oznake koje možete objesiti na ključeve ili na AirPodse savršene su za pronalazak vaših izgubljenih predmeta. No, zbog ograničenja ove tehnologije, možete provesti puno vremena tražeći točnu lokaciju vaših stvari, čak i ako znate da se nalaze unutar raspona od 30 metara…

Nedavno najavljena tehnologija će to poboljšati. Za prikaz točnih lokacija, uređaji će moći odrediti smjer Bluetooth signala. Prema Bluetooth SIG-u, to bi – zajedno s trenutnom tehnologijom – moglo rezultirati s preciznošću u centimetar.

Ova tehnologija se može primijeniti u mnogim različitim poljima. Osim što bi vam pomogla da pronađete različite uređaje, kada hodate kroz muzej primjerice, mogla bi vam pokazati informacije o umjetničkom djelu u koje upravo gledate. Pomoću ove tehnologije bila bi dostupna i precizna unutarnja navigacija, tako da biste uvijek znali na koja vrata trebate pokucati.

Budući da je dio Bluetootha 5.1, implementacija ovog standarda na nove uređaje je obvezna, što bi moglo malo potrajati. Tako da, spas je blizu za sve one koji stalno gube svoje stvari!

 

Izvor: iMagazin.hr