Početna Novosti Mogućnost satelitske komunikacija na iPhonu 13

Mogućnost satelitske komunikacija na iPhonu 13

30.08.2021

iPhone 12 je bio veliki prodajni hit za Apple zahvaljujući lansiranju 5G -a. Čini se da Apple želi zadržati trend dodavanjem još jedne nove radijske tehnologije iPhoneu ove godine. U bilješci za ulagače, Ming-Chi Kuo je danas rekao kako očekuje da će nadolazeći modeli iPhone 13 imati način komunikacije sa satelitima u niskoj zemljinoj orbiti (LEO). To bi omogućilo korisniku iPhonea 13 slanje poruka i upućivanje telefonskih poziva, čak i ako nisu unutar standardne pokrivenosti 4G/5G mobilnog tornja.

Bloomberg je prvi put izvijestio o Appleovim istraživanjima korištenja satelitske tehnologije za slanje podataka na iPhone u priči iz 2019. Međutim, ovo je prvi put da smo čuli da ova značajka dolazi kao dio linije iPhone 13 za 2021. godinu.

Kuo u budućnosti nagađa da bi LEO satelitsku komunikaciju mogli koristiti i nadolazeće Apple AR slušalice, Apple Car i druga dodatna oprema za "Internet-of-Things".

Kuo kaže da će iPhone 13 koristiti prilagođenu inačicu modemskog čipa Qualcomm X60. Ovaj čip će podržavati komunikaciju putem satelita.

Nije jasno hoće li slanje poruka i upućivanje poziva putem satelita funkcionirati samo s Appleovim uslugama poput iMessage i FaceTime, ili bi Apple mogao proxy satelitsku komunikaciju proslijediti standardnim tornjevima na drugom kraju. Također je nejasno bi li satelitske značajke bile besplatne, poput GPS -a, ili bi došle s pripadajućim troškovima korištenja.

Trenutno očekujemo da će Apple najaviti iPhone 13 u rujnu. Telefoni će uvelike nalikovati postojećoj liniji iPhonea 12 po veličini zaslona i obliku. Očekivane nove značajke uključuju nadogradnju sustava kamera, zaslon visoke brzine osvježavanja za modele Pro i manji zarez zaslona. Današnje vijesti o mogučnosti satelitske komunikacije zasigurno su najuzbudljivija stvar koja proizlazi iz glasina za ovogodišnje telefone.

Izvor: 9to5Mac