Početna Novosti Najgora noćna mora lopova: predstavljamo aplikaciju Find My

Najgora noćna mora lopova: predstavljamo aplikaciju Find My

05.06.2019

Apple je predstavio aplikaciju Find My s macOS-om Catalina, te u njoj ujedinio aplikacije Find My iPhone i Find My Friends. Osim što će vam pomoći pronaći najvažnije osobe i stvari u životu, ova vam aplikacija nudi i dvije odlične sigurnosne opcije.

Poanta aplikacije Find My iPhone jest da može pronaći sve uređaje koji su uključeni i/ili povezani na mrežu, te na neki način povezani s vašim računom. Za to vam je dovoljan neki Appleov uređaj, poput Maca, iPada ili iPoda touch, a možete se i prijaviti na svoj iCloud račun putem internetske aplikacije te tako precizno odrediti lokaciju svojeg uređaja. Ovdje je naglasak na onom dijelu da uređaj mora biti uključen i/ili povezan na mrežu. Dakle, ako uređaj nije uključen te je, primjerice, u zrakoplovnom načinu rada, potpuno će nestati s karte i sve što možete jest odrediti njegovu posljednju znanu lokaciju.

Evo kako Apple objašnjava funkciju nove aplikacije:

Locirajte svoj izgubljeni uređaj čak i ako nije povezan na Wi-Fi, putem lociranja pomoću okoline. Ako označite da je vaš uređaj nestao, a on se slučajno nalazi u blizini nekog drugog Appleovog uređaja, taj drugi uređaj može detektirati Bluetooth signal vašeg uređaja te vam dojaviti njegovu lokaciju. Postupak je potpuno anoniman i zaštićen end-to-end enkripcijom, pa je privatnost svih uključenih zaštićena.

Bluetooth signal koji uređaj emitira troši tako malo baterije da ga odašilje i Mac koji je u sleep načinu rada.

Također, sve ovo može se dodatno pojačati novom značajkom Activation Lock, koja vrijedi za sve uređaje s T2 čipom. Taj novi čip, predstavljen lani, može se naći u iMacu Pro, Macu mini iz 2018., te MacBook Air i MacBook Pro modelima predstavljenima 2018. godine.

Uporabom funkcije Activation Lock, korisnici mogu zaštititi svoj novi Mac tako da ga ne može upotrebljavati nitko bez autorizacije jer ta značajka onemogućuje formatiranje tvrdog diska uređaja.

Dakle, da, meni je ovo saznanje potpuno opčinilo i mislim da se isplati nadograditi sustav samo zbog te značajke.

 

Izvor: iMagazin.hr