Početna Novosti Nove sigurnosne zakrpe za iOS, iPadOS i macOS

Nove sigurnosne zakrpe za iOS, iPadOS i macOS

14.09.2021

Apple je tokom jučerašnjeg dana, dan prije predstavljanja novih proizvoda, izbacio nova ažuriranja glavnih operacijskih sustava s novim sigurnosnim zakrpama.

Prema napomenama koje je objavio Apple, iOS 14.8 je sigurnosno ažurirano ažuriranje koje se preporučuje svim korisnicima. Appleov dokument o sigurnosnoj podršci ocrtava dva velika popravka koja su implementirana za probleme za koje Apple tvrdi da su ih možda aktivno iskorištavali.

Postoji programska greška u CoreGraphics koja bi mogla omogućiti zlonamjerno izrađenom PDF -u da dovede do proizvoljnog izvršenja koda, kao i ranjivost WebKita koja bi mogla omogućiti zlonamjerno izrađenom web sadržaju izvršavanje koda.

iOS 14.8 mogao bi biti jedno od posljednjih ažuriranja operacijskog sustava iOS 14 jer očekujemo da će ažuriranje iOS 15 biti objavljeno za samo nekoliko tjedana, no Apple je rekao da planira omogućiti ljudima da nastave koristiti iOS 14 ako ne želite nadogradnju na ‌iOS 15‌. Iz tog razloga ‌iOS 14‌ može s vremenom nastaviti dobivati mala sigurnosna ažuriranja, ali nove značajke vjerojatno će biti ograničene na ‌iOS 15‌.

Izvor: Apple

Novo ažuriranje ‌‌‌‌‌‌‌macOS Big Sur‌‌‌‌‌‌ 11.6 može se preuzeti sa svih Mac računala koji ispunjavaju uvjete pomoću odjeljka Ažuriranje softvera u Postavkama sustava.

Prema Appleovim napomenama o izdanju, ‌macOS Big Sur‌ 11.6 poboljšava sigurnost macOS -a i preporučuje se svim korisnicima. Apple je također objavio sigurnosno ažuriranje 2021-005 za macOS Catalina, a oba ažuriranja rješavaju problem koji bi mogao omogućiti zlonamjerno izrađenom PDF-u izvršavanje koda. Apple kaže da je svjestan izvješća da se ta greška možda aktivno iskorištavala.

Izvor: Apple