Početna Novosti Novi procesor iPhonea napredniji je od postojećeg?

Novi procesor iPhonea napredniji je od postojećeg?

06.09.2018

Mogli bismo se naviknuti da svake godine dobijemo nove modele iPhonea brutalnih performansi te sve manjom potrošnjom energije.

Tim Cook uvijek je na svemu zahvaljivao vještinama inženjera. Upravo je zato Apple i ove godine u vodstvu na tom području. Na Keynoteu 12. rujna, tvrtka će svijetu predstaviti tri nova modela svog najpopularnijeg proizvoda – iPhonea.

Proizvođač pokazuje zdravu dozu poštovanja prema važnosti korisničkog iskustva time da na prezentaciji ne govore o clock speedu, pogotovo ako se radi o procesorima njihovih najnovijih proizvoda. Svjesni su da prosječne korisnike ne zanimaju te i slične brojke, ali i da će tek uporaba u realnim uvjetima odlučiti o konačnoj ocjeni performansi uređaja.

Novi modeli iPhonea sigurno će imati čipove A12, ovoga puda sa 7-nanometarskim čvorovima. Ti procesori trošit će manje energije, ali i biti 20 do 30% brži.

Još jedan zanimljiv čimbenik jest da konkurenti neće naći inovativna rješenja za proizvodnju čvorova manjih od 10 nanometara zbog troškova proizvodnje. Barem tako kažu u kuloarima.

"S obzirom na to da čvorovi manji od 10 nanometara podrazumijevaju ogromne troškove, dobar dio tvrtki usporio je brzinu ulaganja, dok su oni manje zainteresirani za slavu ostali pri proizvodima od 14-12 nanometara radi uštede. I Qualcomm i MediaTek navodno su odgodili lansiranje svojih 7-nanometarskih rješenja za 2019. godinu, umjesto planirane 2018."

Valja napomenuti da je ove vijesti podijelio DigiTimes, ne toliko pouzdan izvor. Sve konkretnije detalje saznat ćemo 12. rujna, u 19 h, pa nas pratite za više informacija.

Izvor: iMagazin.hr