Početna Novosti Obavezno ažurirajte macOS!

Obavezno ažurirajte macOS!

16.05.2019

Mnogi bi htjeli pronaći slabosti u Intelovim procesorima. Na žalost, nekima to prečesto i uspije. Prije godinu dana otkrivene su slabosti koje su omogućivale virusima poput Meltdowna i Spectrea da pristupe osobnim podacima poput lozinki, enkripcijskih ključeva i drugih osjetljivih informacija.

Najnoviji napadač zove se ZombieLoad, a sadrži četiri moćna virusa. Ime mu sve govori: pretrpava procesor tolikom količinom podataka da se mora aktivirati mikrokod kako bi se spriječilo rušenje sustava. Aplikacije inače ne mogu pristupiti zaštićenim podacima, ali ovaj virus ukida ta ograničenja te otvara put osjetljivim podacima poput onih navedenih u uvodu

Kao u slučaju Meltdowna i Spectrea, ovaj virus utječe na brojne uređaje, gotovo sve iz 2011. koji imaju Intelove procesore. Tu se uključuju: Intel Xeon, Intel Broadwell, Sandy Bridge, Skylake, Haswell, Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake i Cascade Lake čipovi, te Atom i Knight procesori. Dakle, nisu pogođeni samo Macovi nego i PC računala. Štoviše, čak i virtualna računala.

Dobra vijest je da još nema vijesti o napadima, a ažuriranje macOS Mojave 10.15.5 donosi popravak te greške. Kada ažurirate sustav, zaštitit ćete se od napada. Ne predviđaju se značajniji gubici u performansama, pa se ažuriranje preporučuje svima, čak i onima koji još uvijek imaju Sierru i High Sierru.

Ukratko: pojavile su se nove vijesti o virusima u Intelovim procesorima, ali ako ažurirate sustav, zaštitit ćete se od mogućih napada. To je još jedan poticaj da Apple proizvodi svoje procesore.

 

Izvor: iMagazin.hr