Početna Novosti Objavljena prva javna beta verzija macOS-a Catalina

Objavljena prva javna beta verzija macOS-a Catalina

26.06.2019

Nakon iOS-a 13 i iPadOS-a, evo i nove verzije macOS-a za sve koji se žele riješiti iTunesa te početi testirati novi sustav. Svi drugi OS-ovi mogu se otvoriti samo s pozivnicama i ovoj beta fazi.

Najvažnija nova značajka macOS-a jest dodatno zbližavanje macOS-a i iOS-a. To znači da brojni razvojni programeri sada trebaju prilagoditi svoje iOS aplikacije za Mac.

Ali daleko veća promjena jest da ćemo umjesto iTunesa sada imati Glazbu, Podcaste i TV aplikacije, a moći ćete upravljati svojim mobitelom preko bočne trake Findera. Dobro nam znana funkcija Screen Timea također je prilagođena za macOS-a, a i aplikacija Fotografije sada je redizajnirana.

Ako želite upotrebljavati iPad kao zrcalni ili kao dodatni zaslon, možete ga povezati s Macom putem značajke Sidecar na iPadOS-u i macOS-u Catalina.

Međutim, zapamtite da se radi o beta verziji!

To znači da se mogu javiti ozbiljne poteškoće, pa se instalacija ne preporučuje svim korisnicima. Definitivno trebate napraviti sigurnosnu kopiju svih svojih podataka. Najbolje bi ipak bilo da pričekate finalnu verziju sustava koja stiže u rujnu.

Kako instalirati javnu beza verziju macOS-a Catalina

Korak 0: Izradite sigurnosnu kopiju! Nemojte preskočiti ovaj korak – to je ključno ako se u nekom trenutku poželite vratiti na stariju verziju sustava.

- Otvorite stranicu beta.apple.com u svom internetskom pregledniku.

- Prijavite se sa svojim Apple ID-jem i pritisnite Get Started.

- Na sljedećoj stranici pročitajte uvjete korištenje i prihvatite ih.

- Potom odaberite macOS na popisu dostupnih sustava i odaberite „Enroll your Mac“.

- Preuzmite datoteku a potom pratite zadane korake.

macOS Catalina kompatibilan je sa sljedećim uređajima:

Mac mini iz 2012. i kasniji, MacBook Pro iz 2012. i kasniji, iMac iz 2012. i kasniji, Mac Pro iz 2013. i kasniji, MacBook iz 2015. i kasniji, iMac Pro iz 2017. i kasniji.

 

Izvor: iMagazin.hr