Početna Novosti Otključavanje Mac-a uz pomoć iPhonea ili Apple Watcha putem Bluetooth LE protokola

Otključavanje Mac-a uz pomoć iPhonea ili Apple Watcha putem Bluetooth LE protokola

23.05.2016

Postojale su glasine kako bi Apple mogao predstaviti poseban uređaj za Mac računala, koji bi skenirao Touch ID otisak prsta, ali čini se kako Apple neće krenuti u to smjeru, nego onom jednostavnijem. Appleovi inženjeri navodno rade na funkciji koja bi omogućavala otključavanje Maca pomoću iPhonea kada ste blizu računala s njim, što bi vam omogućilo pristup vašem računalu bez unosa lozinke. Ova opcija mogla bi biti uključena u novi operativni sustav OS X 10.12, koji bi trebao biti predstavljen na WWDC-u u lipnju ove godine.

Ova funkcija koristila bi Bluetooth LE, a vjerojatno bi radila slično kao opcija automatskog otključavanja na Apple Watchu, koja omogućuje otključanom iPhoneu zaobilaženje unosa lozinke na spojenom Apple Watchu. U ovom slučaju, iPhoneov Touch ID vjerojatno bi se koristio kao metoda otključavanja za jednostavnije loginove.

Moguća je čak i opcija u kojoj se veza s Apple Watchem može iskoristiti za otključavanje Maca čak i kada nemate iPhone pri ruci, što čini ovaj proces još bržim. Ovaj koncept već je pokazan preko Knock  aplikacije za iPhone i Apple Watch, koje koriste Bluetooth vezu kako bi otključali Mac umjesto lozinke. Knock zahtjeva iOS aplikaciju i Mac aplikaciju kako bi funkcionirao, ali Appleova značajka mogla bi biti jednostavnija.

Funkcija otključavanja vjerojatno bi radila u suradnji s Apple Pay podrškom za pretraživače interneta, za koju postoje glasine kako bi mogla također uskoro doći. Touch ID identifikacija na iPhoneu ili Apple Watchu mogla bi se koristiti kako bi se potvrdile kupnje obavljene preko Siri na Macu.

Značajke koje su planirane za OS X 10.12 nisu još uvijek u potpunosti odlučene, što znači kako ova funkcija možda i neće doći odmah s tim operativnim sustavom. Moguće je kako neće biti spremna na vrijeme, pa bi se Apple mogao odlučiti usavršiti ju prije nego omogući korisnicima ovu funkciju.

OS X 10.11 El Capitan bio je usredotočen na unutarnje nadogradnje i optimizaciju, pa izgleda kako Apple planira mnoge nove značajke na novom sustavu kao kontrast prošloj nadogradnji. Osim otključavanja preko Touch ID-a, postoje glasine o dolasku Siri na Mac, kao i novim nadogradnjama Photos i iTunes funkcija.

 

Izvor: iMagazin.hr