Početna Novosti Ponovno je nemoguće dešifrirati iPhone uređaje

Ponovno je nemoguće dešifrirati iPhone uređaje

26.10.2018

Trenutačno nema dostupnog alata, tajne službe ili nečega što bi na bilo koji način moglo otvoriti iPhone uređaje protiv volje njihovih vlasnika.

Već smo pisali o alatu pod nazivom GrayKey kutija, koji je policiji i tajnim službama u prošlosti omogućavao da dešifriraju iPhone uređaje. Stvari su postale umjereno ozbiljnije. Srećom, nitko osim policije i tajnih službi – koje su vrlo regulirane – nitko nije imao pristup ovom alatu, budući da je ciljana publika GrayKeya prilično ograničena na njih.

Međutim, to nije bila nikakva utjeha za Apple, koji bi radije dijelio besplatne iPhone nego izgubio svoj ugled zbog problema s privatnosti i zaštitom osobnih podataka. Uskoro su osmislili djelomično rješenje koje je ograničavalo upotrebu USB dodataka prije otključavanja uređaja. Budući da GrayKey kutija radi putem USB-a i dešifrira iPhone uređaje putem sile. Appleovo rješenje je jednostavno zabranilo prijenos podataka putem USB-a ako uređaj nije bio otključan najmanje jednom u sat vremena.

Kao i obično, čim je Appleovo sigurnosno ažuriranje izdano, GrayKey je počeo raditi na “odgovoru”. Ispostavilo se da su pronašli metodu s kojom su mogli izbjeći USB blokiranje, što znači da su vlasti ponovno mogle pristupiti podatcima. Do sada.

Prema Forbesovom izvješću, Apple je ponovno uspio zakrpati rupe koje su omogućavale GrayKeyu pristup uređajima. Čak ni stručnjaci za sigurnost ne mogu odrediti koje korake je Apple poduzeo. Jedino što mogu iskusiti od lansiranja iOS-a 12 je tzv. “djelomična ekstrakcija”, koja omogućava pristup samo nekriptiranim meta podatcima, kao što su veličine datoteka.

Kladimo se da GrayKey radi na novom pristupu, ali do tada jasno možemo reći da je:

Nemoguće dešifrirati iPhone uređaje.

 

Izvor: iMagazin.hr