0 kom
X
Do besplatne dostave nedostaje vam 67,00 €
Početna iDućan Blog Razlika između brisanja aplikacije i poništavanja učitavanja na iOS-u
iDućan Blog

Razlika između brisanja aplikacije i poništavanja učitavanja na iOS-u

Subota, 12. prosinac 2020.
Razlika između brisanja aplikacije i poništavanja učitavanja na iOS-u

Počinje vam nedostajati prostora na iPhoneu? Previše aplikacija? Ako ste poput mene, instalirali ste gomilu aplikacija, a mnoge nikada ni ne koristite.

Ja imam 900 instaliranih aplikacija na svom iPhoneu. Većinu jako dugo nisam upotrebljavala, neke i nikada. Ako ste u istoj situaciji, iOS ima značajku koju ćete obožavati. Za početak, da biste saznali koliko imate instaliranih aplikacija na svom uređaju, idite na Postavke > Općenito > Opis.

Apple je s iOS-om 11 uveo novu značajku koja vam omogućuje da poništite učitavanje aplikacija koje ne upotrebljavate, što nije isto kao i brisanje aplikacija. Poništavanjem učitavanja uklanjate aplikaciju iz svog uređaja, ali svi njezini podaci ostaju na uređaju. Također, zadržava se i ikona aplikacije. Kada idući put poželite upotrebljavati tu aplikaciju, samo je ponovno preuzmete.

Možete ručno poništiti učitavanje jedne po jedne aplikacije, Također, možete postaviti da uređaj automatski vrši tu radnju za aplikacije koje niste nedavno koristili, i to kada vam ponestane prostora za pohranu.

U današnjem ćemo vam članku objasniti kako možete ručno ili automatski poništiti učitavanje aplikacija na vašem iOS uređaju. Kao primjer, navodit ćemo iPhone, ali isto vrijedi i za sve iPad uređaje.

Brisanje nekorištene aplikacije i njezinih podataka

Kada instalirate aplikaciju na svoj iPhone, na početni se zaslon odmah dodaje njezina ikona. Ako tamo nema mjesta, ubacit će se na prvi sljedeći početni zaslon sa slobodnim prostorom ili će sustav automatski izraditi jedan novi.

Dakle, vrlo brzo možete imati mnoštvo aplikacija i mnoštvo početnih zaslona. Naravno, aplikacije možete organizirati i u mape. Ali ako imate na stotine aplikacija, nije lako pronaći onu koju tražite. Lako se može dogoditi da zaboravite gdje ste je spremili.

Sigurno imate i aplikacija koje više ne upotrebljavate i koje vam ne trebaju. Takve aplikacije i njihove podatke možete obrisati kako biste oslobodili prostor za pohranu u svom uređaju, te učinili početne zaslone preglednijim.

Da biste obrisali aplikaciju, dodirnite njezinu ikonu i držite je. Nemojte je presnažno pritisnuti da ne biste aktivirali 3D Touch (ako vaš uređaj ima tu značajku).

Kada se sve ikone aplikaciju počnu meškoljiti, dodirnite znak X pored ikone aplikacije koju želite obrisati. Potom dodirnite Obriši u skočnom prozoru.

Tako ćete ukloniti sve podatke te aplikacije iz svog uređaja, kao i ikonu s početnog zaslona.

Poništavanje učitavanja nekorištene aplikacije

Ako imate aplikaciju koju rijetko upotrebljavate, ali je ne želite obrisati, možete poništiti njezino učitavanje dok vam ponovno ne zatreba.

Da biste poništili učitavanje aplikacije, idite na Postavke > Općenito > [naziv uređaja] memorija.

Na ovom ćete zaslonu vidjeti sve aplikacije te informaciju o tome koliko koja zauzima prostora na vašem uređaju. Također, vidjet ćete kada ste koju aplikaciju zadnji put upotrijebili.

Aplikacije su poredane po veličini, od najveće prema najmanjoj. Na popisu označite aplikaciju čije učitavanje želite poništiti.

Ukupna veličina aplikacije podijeljena je na veličinu aplikacije te veličinu dokumenata i podataka. Ovim ćete postupkom osloboditi uređaj za veličinu aplikacije.

Primijetit ćete da je veličina aplikacije kojoj namjeravam poništiti učitavanje puno veća (314 MB) od podataka koji dlaze uz nju (12 KB). Dakle, da bih očistila memoriju na uređaju, dovoljno je da poništim učitavanje ove aplikacije.

Da biste dovršili postupak, dodirnite Poništi učitavanje.

Ponovno dodirnite Poništi učitavanje u skočnom prozoru.

Primijetit ćete da se veličina dokumenata i podataka povećala, ali i dalje je manja od veličine aplikacije.

Opcija Poništi učitavanje pretvara se u Ponovno instaliranje. Kada poželite ponovno koristiti ovu aplikaciju, dodirnite tu opciju. Ali to nije jedno što možete s aplikacijama čije ste učitavanje poništili.

Kada poništite učitavanje aplikacije, njezina ikona ostaje na početnom zaslonu, ili u mapi u koju ste je spremili. Ali sada pored njezinog imena vidite ikonu za preuzimanje na oblak.

Da biste ponovno koristili aplikaciju, samo dodirnite njezinu ikonu i ona će se odmah početi preuzimati.

Kada se aplikacija preuzme, ponovno dodirnite ikonu da biste je pokrenuli. Vidjet ćete da su svi vaši podaci i dalje u aplikaciji.

Automatsko poništavanje učitavanja nekorištenih aplikacija

Ako imate iPhone s malim prostorom za pohranu, možete postaviti da sustav automatski poništava učitavanje nekorištenih aplikacija.

Uređaj će to raditi samo kada mu ponestane prostora za pohranu, i to samo onim aplikacijama koje duže niste upotrebljavali. Ta postavka nije automatski uključena.

Za početak, idite na Postavke > Općenito > [naziv uređaja] memorija. Vidjet ćete koliko prostora možete uštedjeti u kartici Preporuke, ispod Poništi učitavanje nekorištenih aplikacija. Ja mogu uštedjeti 37,93 GB, kao što možete vidjeti. To je mnogo prostora, pa ću uključiti ovu značajku.

Dodirnite omogući pored opcije Poništi učitavanje nekorištenih aplikacija.

Želite vidjeti zeleni potvrdni znak kako biste znali da je značajka uključena.

Na početnom zaslonu ponovno ćete vidjeti ikonu oblaka pored imena aplikacije. Da biste ponovno koristili aplikaciju, samo dodirnite njezinu ikonu i ona će se odmah početi preuzimati. Ponovno dodirnite ikonu da biste je pokrenuli.

Sada imam puno više slobodnog prostora na svom uređaju.

Kada uključite ovu opciju, ne možete je isključiti na isti način. Zapravo, kada se vratite u Postavke > Općenito > [naziv uređaja] memorija, više nećete ni vidjeti tu opciju.

Bez brige, i dalje je možete isključiti. U nastavku objašnjavamo kako.

Isključivanje značajke Poništi učitavanje nekorištenih aplikacija

 

Ova je značajka dio postavki sustava App Storea.

Da biste je isključili, idite na Postavke > iTunes i App Store. Onda dodirnite klizač pored opcije Poništi učitavanje nekorištenih aplikacija da postane bijel.

Istu značajku možete ponovno uključiti ovdje ili na prethodno opisan način. Kada je isključite, ponovno će se pojaviti kao preporuka u Postavke > Općenito > [naziv uređaja] memorija.

 

Izvor: iStyle.hr/blog

 

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel