Početna Novosti Što preostaje čovječanstvu ako su strojevi bolji i u StarCraftu?

Što preostaje čovječanstvu ako su strojevi bolji i u StarCraftu?

29.01.2019

Radi se o složenijoj igri od šaha i Goa, ali umjetna inteligencija ipak je uspjela pobijediti najbolje igrače. Hoće li nam zbilja uzeti i poslove? Lako njoj kada ima sve te strujne krugove!

Sve je šokirala vijest da je umjetna inteligencija uspjela pobijediti najbolje igrače u popularnoj igri StarCraft II. Ali zašto je to tako velika vijest? Znamo da se isto dogodilo prije 20 godina u šahu, a nedavno i u težoj igri Go.

Pa, StarCraft (poput DOTA-e) je složenija igra koju stroj teže nauči igrati nego šah ili Go. Zapravo, te dvije igre lako su prevodive te se stroj s njima relativno lako nosi:

- Igraju se između dva igrača.

- Lako je opisati moguće poteze.

- Položaj suparnika je nepromjenjiv, pozicija dijelova isto je nepromjenjiva, nema skrivenih mogućnosti, ili neočekivanog ishoda.

U usporedbi s time, evo što se događa u StarCraftu:

Iako igraju dva suparnika, upravljaju s više likova.

Svaki od tih likova može imati različite karakteristike i brojnost.

Može se birati između bezbroj opcija, koje se dinamički razvijaju.

Koraci moraju biti koordinirani jer svaka odluka može imati velike posljedice koje nisu lako predvidive.

Štoviše, suparnik može raditi skrivene poteze, odnosno poteze koji nisu očigledni u trenutku njihove izvedbe.

Ukratko, računalu nije tako lako savladati StarCraft. Međutim, DeepMind, kojeg je Alphabet (Googleova matična tvrtka) kupio prije tri godine te danas funkcionira kao nezavisni odjel tvrtke, stvorio je UI koji je uspio napraviti sve opisano. Dapače, taj UI zvan AlphaStar ispio je pobijediti najbolje igrače StarCrafta u 10 od 11 slučajeva.

Naravno, da bi to postigao, bilo je potrebno izvršiti više faza učenja. Iako su ranije verzije uspijevale pobijediti ljude, radile su bezbroj besmislenih grešaka: pretjerano su razvijale određene dijelove ta vrtjele svoje likove u krug. Istovremeno, UI je učio na svojim greškama te tako postajao sve bolji i bolji.

Doduše, stroj lako stekne 200 godina iskustva za 14 dana učenja.

Kako bi igra bila što ravnopravnija, UI-ju su oduzete brojne prednosti. Primjerice, smanjili su vrijeme reakcije da odgovara ljudskom, a kamera se kretala sličnije ljudskom oku. Posljedično, prema riječima komentatora, stroj se ponašao uvelike kao čovjek, premda je imao neobične strategije.

Izvor: iMagazin.hr