Početna Novosti Sve smo više ovisni o svojim mobitelima

Sve smo više ovisni o svojim mobitelima

16.11.2018

Barem to pokazuju nedavno objavljeni rezultati istraživanja provedenog u SAD-u. Iako ljudi tvrde da ih vole staviti sa strane, i dalje ih stalno provjeravaju.

Tvrtka Deloitte pripremila je svoje godišnje istraživanje o uporabi mobilnih telefona u SAD-u, pod naslovom 2018 Global Mobile Consumer Survey. U usporedbi s lani, kada su rezultati pokazali da korisnici dnevno provjere svoj mobitel u prosjeku 47 puta, ove godine ta se brojka povećala na 52 puta. Po svemu sudeći, taj se trend svake godine povećava u svakoj dobnoj kategoriji.

Čak 40% korisnika priznaje da pretjeruje u uporabi mobitela, a 60% korisnika u dobi između 18 i 34 godine opisuje same sebe kao ovisnike. Njih 63% pokušava ograničiti vrijeme provedeno na mobitelu, iako ih je manje od pola u tome i uspješno.

Najviše iznenađuje činjenica da je broj korisnika koji imaju barem jedan pametni telefon porastao za 3% te sada iznosi čak 85%. Taj je porast najznačajniji u grupi korisnika starijih od 45 godina, a iznosi 7%.

Međutim, kada su u pitanju tableti, čini se da se trend promijenio pa ove godine 57% korisnika posjeduje tablet, što je pad od 5% u odnosu na lani. Ne čudi da su izvješća vezana uz Apple puna dodataka: 14% Amerikanaca posjeduje pametni sat, dok se broj vlasnika pametnih zvučnika udvostručio te sada iznosi 20%. Posljedično, i uporaba pametnih pomoćnika porasla je za 11%.

Amerikanci zahtijevaju samo jednu stvar: 5G. U kategoriji korisnika starijih od 65 godina, njih 31% pokazalo je interes, iako (vjerojatno) nisu upućeni u sve detalje.

Srećom, vi se ne trebate pripremati za veliki upitnik. Dovoljno je da bacite oko na funkciju Screen Time te s nama podijelite koliko vremena tjedno provedete na mobitelu.