0 kom
X
Do besplatne dostave nedostaje vam 67,00 €
Početna iDućan Blog Tutorijali Kako poboljšati funkciju Brzi pregled u aplikaciji Datoteke na iPhoneu i iPadu
Tutorijali

Kako poboljšati funkciju Brzi pregled u aplikaciji Datoteke na iPhoneu i iPadu

Utorak, 21. siječanj 2020.
Kako poboljšati funkciju Brzi pregled u aplikaciji Datoteke na iPhoneu i iPadu

iOS 13 i iPadOS 13 olakšavaju pregledavanje sadržaja datoteka pomoću funkcije Brzi pregled, koja se prvi put pojavila 2007. godine u sklopu Mac OS X-a 10.5 Leopard.

Međutim, iOS verzija Brzog pregleda ima svoje nedostatke. Primjerice, zadana tipka za tu funkciju nije dostupna u pregledu u stupcima ili putem dijeljena listova. Još je gore što dodirivanje datoteke nekada rezultira otvaranjem brzog pregleda, ali nekada i otvaranjem same datoteke. Zato ćemo vam objasniti kako možete sami stvoriti tipku za Brzi pregled koja radi na isti način kao zadana tipka, ali znatno dosljednije, bez otvaranja datoteka, te koja je dostupnija na više mjesta od zadane Appleove opcije.

Funkcija Brzi pregled omogućuje vam da u aplikaciji Datoteke otvorite pregled željene datoteke, a da pritom ne otvarate aplikaciju.

Samo dodirnite i držite željenu datoteku kako biste otvorili kontekstualni izbornik, a potom odaberite opciju Brzi pregled. Također, možete pritisnuti tipku razmaka na tipkovnici povezanoj s vašim iPadom kako biste aktivirali tu opciju. Dakle, kao i na Mac uređaju!

Nažalost, ova vrlo korisna opcija ne pojavljuje se u drugim pregledima koji su dostupni u aplikaciji Datoteke. Primjerice, zadana tipka za Brzi pregled nije dostupna u pregledu po stupcima (osim ako nemate tipkovnicu za iPad) i nemoguće ju je pronaći u iOS-ovom multifunkcionalnom pregledu za dijeljenje listova.

Draži vam je pregled po stupcima u aplikaciji Datoteke od pregleda ikona ili običnog popisa? Šteta, jer u tom slučaju nigdje ne možete pronaći tipku za Brzi pregled. Osim toga, zbunjujuće je kada dodirnete datoteku i automatski otvorite aplikaciju umjesto brzog pregleda.

Srećom, otkrili smo da je sasvim moguće dodati novu tipku za Brzi pregled u izbornik dijeljenja listova aplikacije Datoteke, kao i u pregled po stupcima. U nastavku teksta donosimo vam upute kako da ga izradite te da tako uvijek imate pristup Brzom pregledu unutar aplikacije Datoteke.

Kako izraditi bolu tipku za Brzi pregled

 

Prije no što možemo koristiti funkciju Brzi pregled u aplikaciji Datoteke, moramo izraditi tijek rada u aplikaciji Prečaci koji će imati samo jedan korak, a potom učiniti da ta akcija prihvaća sve oblike datoteka i prikaže ih u dijeljenju listova.

- Otvorite aplikaciju Prečaci na svom iPhoneu ili iPadu s iOS-om 13 ili novijim.

- Dodirnite karticu Moji prečaci na dnu.

- Dodirite Izradi prečac ili tipku Plus.

- Upišite „brzi pregled“ u tražilicu u stupcu s lijeve strane.

- Odvucite akciju Brzi pregled iz rezultata pretraživanja i ispustite je na desnoj strani.

- Dodirnite tipku „…“ na vrhu stupca s desne strane da biste pristupili opcijama.

- Omogućite opciju Prikaži u dijeljenju listova, a za vrstu dijeljenja listova postavite Sve.

   - Također, ovdje možete promijeniti i druge opcije prečaca:

   - Ime: Imenujte svoj prečac.

   - Ikona: Odaberite ikonu ili boju za svoj prečac.

- Dodaj na Početni zaslon: Izradite ikonu na početnom zaslonu za odabrani prečac.

- Dodirnite Dovrši da biste završili uređivanje prečaca. Sada možete koristiti ovaj prečac da odmah pregledate bilo koju datoteku u aplikaciji Datoteke, a da ne trebate otvarati aplikaciju vezanu za nju. Također, našem zgodnom novom prečacu možete pristupiti i u pregledu po stupcima.

- Otvorite aplikaciju Datoteke.

- Dodirnite karticu Pregledavanje, a potom odaberite jednu ili više stavki. Možete dodirnuti i držati jednu stavku (ili dodirnuti i držati bilo gdje prilikom odabira više stavki) i tako otvoriti kontekstualni izbornik koji uključuje zadanu tipku za Brzi pregled, kao i prije. A možete i odabrati datoteku te pritisnuti tipku za razmak ako ste povezali tipkovnicu s iPadom. Ali kako možete pristupiti brzom pregledu datoteka putem izbornika za dijeljenje ili prozora za pregledavanje u stupcima čak i kada nemate tipkovnicu?

- Zahvaljujući našem prečacu, to je vrlo jednostavno! Da biste brzo pregledali datoteku putem izbornika za dijeljenje, dodirnite opciju Dijeli i odaberite naš prečac za Brzi pregled na popisu. Ako pak želite isto napraviti i iz pregleda po stupcima, prvo otvorite taj pregled tako da povučete odozgo iz desnog dijela zaslona te otvorite alatnu traku, na kojoj onda odaberite pregled po stupcima. Sada dodirnite tipku „...“ i odaberite prečac za Brzi pregled koji ste ranije stvorili.

Da biste si olakšali život, preselite prečac na vrh popisa: otvorite kontekstualni izbornik, idite na Uredi te promijenite redoslijed usluga i aplikacija koje želite vidjeti kada otvorite izbornik za dijeljenje.

Kako je ovo korisno?

Sigurno se pitate koja je svrha posebnog prečaca za Brzi pregled kada već postoji ista zadana opcija. Kao što smo ranije objasnili, ta zadana tipka nije vidljiva u svim situacijama u aplikaciji Datoteke.

Evo što možete raditi s našom akcijom brzog pregleda, a što ne možete sa zadanom opcijom:

Otvoriti brzi pregled putem izbornika za dijeljenje: Omogućili smo prikazivanje u dijeljenju listova, pa sada možete odabrati bilo koju stavku u aplikaciji Datoteke, dodirnuti tipku za dijeljenje i odabrati prečac za Brzi pregled da biste pregledali odabrano.
Otvoriti brzi pregled u pogledu u stupcima: Novi pregled u stupcima u aplikaciji Datoteke vrlo je koristan, a sada možete lako otvoriti Brzi pregled putem izbornika označenog s tri točkice.

Postoji još jedna prednost ovog našeg prečaca u odnosu na zadanu opciju, a to je da se na vrhu vašeg trenutnog pregleda pojavljuje brzi pregled, za razliku od zadane opcije koja prikazuje podatke samo preko cijelog zaslona.

 

Izvor: iStyle Blog

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel