Početna Novosti Vibracije motocikala mogu utjecati na rad iPhone kamere

Vibracije motocikala mogu utjecati na rad iPhone kamere

11.09.2021

Izlaganje vašeg iPhone vibracijama velike amplitude unutar određenih frekvencijskih raspona, posebno onih koje stvaraju motori velikih snaga motora, može umanjiti performanse sustava kamere.

iPhone kamera Vam omogućava snimanje izvrsnih fotografija u bilo kojoj situaciji-od svakodnevnih trenutaka do portreta studijske kvalitete. Napredni sustavi kamera u nekim modelima iPhonea uključuju tehnologiju poput optičke stabilizacije slike i autofokusa zatvorene petlje koji će vam pomoći snimiti izvrsne fotografije čak i u teškim uvjetima. Ovi sustavi rade na automatskom suzbijanju kretanja, vibracija i utjecaja gravitacije te vam omogućuju da se usredotočite na snimanje izvrsnih snimaka.

Ako slučajno pomaknete kameru prilikom snimanja fotografije, rezultirajuća slika može biti mutna. Kako bi se to spriječilo, neki modeli iPhonea imaju optičku stabilizaciju slike (OIS). OIS omogućuje snimanje oštrih fotografija čak i ako slučajno pomaknete kameru. S OIS -om, žiroskop osjeća da se kamera pomaknula. Kako bi se smanjilo kretanje slike i nastalo zamućenje, leća se pomiče prema kutu žiroskopa.

Osim toga, neki modeli iPhonea imaju autofokus s zatvorenom petljom (AF). AF s zatvorenom petljom opire se učincima gravitacije i vibracija radi očuvanja oštrog fokusa na fotografijama, videozapisima i panoramama. S AF-om zatvorene petlje, ugrađeni magnetski senzori mjere gravitaciju i učinke vibracija te određuju položaj leće tako da se kompenzacijsko gibanje može točno postaviti.

OIS i AF sustavi zatvorene petlje u iPhoneu dizajnirani su za trajnost. Međutim, kao što je slučaj s mnogim potrošačkim elektronikama koje uključuju sustave poput OIS-a, dugotrajna izravna izloženost vibracijama velike amplitude unutar određenih frekvencijskih raspona može pogoršati performanse ovih sustava i dovesti do smanjene kvalitete slike za fotografije i videozapise. Preporučuje se izbjegavanje izlaganja iPhonea produženim vibracijama velike amplitude.

Motori motocikala velike snage ili velikog obujma stvaraju intenzivne vibracije velike amplitude, koje se prenose kroz šasiju i upravljač. Ne preporučuje se pričvršćivanje iPhonea na motocikle s motorima velike snage ili elikog obujma zbog amplitude vibracija u određenim frekvencijskim rasponima koje stvaraju. Priključivanje iPhonea na vozila s malim volumenom ili električnim motorima, poput mopeda i skutera, može dovesti do razmjerno nižih amplitudnih vibracija, ali ako to učinite, preporučuje se nosač za prigušivanje vibracija kako biste smanjili rizik od oštećenja vašeg iPhonea i OIS i AF sustavi. Također se preporučuje izbjegavanje redovite uporabe na duže vrijeme kako bi se dodatno smanjio rizik od oštećenja.

Izvor: Apple