Početna Novosti Windows na bilo kojem uređaju s internet vezom

Windows na bilo kojem uređaju s internet vezom

15.07.2021

Microsoft je predstavio novu uslugu pod nazivom Windows 365, a korisnicima omogućuje pokretanje pune verzije sustava Windows u web pregledniku na bilo kojem uređaju. Nova će usluga u početku biti dostupna samo za tvrtke, ali s obzirom na Microsoftov naglasak na cloud platformama, velika je vjerojatnost da će u nekom trenutku postati dostupna potrošačima. Microsoft nudi Windows 365 za tvrtke svih veličina, bez obzira jeste li sam svoj šef ili velika organizacija. Najbolji dio? Možete ga pokrenuti uz Mac i na iPadu.

Usluga radi kao i  Microsoftova streaming usluga Xbox koja stvara virtualni Xbox u oblaku, Windows 365 stvara virtualno računalo u oblaku. Računala u oblaku koja ste postavili sa sustavom Windows 365 mogu se potpuno personalizirati, baš kao i fizička računala. Možete odabrati koliko RAM-a i pohrane vam treba za vaše virtualno računalo. Prema Microsoftovoj web stranici, možete konfigurirati računalo u oblaku s čak 512 GB i 16 GB RAM-a.

Windows 365 može streamati s cjelovitim Windows aplikacijama na bilo kojem uređaju. Vaše računalo zasnovano na oblaku sprema svoje stanje kako biste se mogli bez problema prebacivati ​​između uređaja i platformi. To je prvi put da će iPad moći pokretati potpuno operativni sustav za radnu površinu s tradicionalnim prozorima i aplikacijama, unatoč tome što je to moguće samo putem web preglednika.

Microsoft kaže da je poduzeo korake za zaštitu računala u oblaku s Zero Trust arhitekturom. Za prijavu na virtualno računalo putem sustava Windows 365 bit će potrebna višefaktorska provjera autentičnosti. Sve je šifrirano, od pohranjenih podataka do vašeg mrežnog prometa.

Tvrtka je izgradila Windows 365 na svojoj platformi Azure Virtual Desktop kako bi poslovni administratori mogli pratiti sva računala u oblaku svoje organizacije.

Nadamo se da će Microsoft korisnicima Windows 365 ponuditi prije nego kasnije. Volio bih da mogu koristiti tradicionalno radno okruženje na svom iPadu Pro, a siguran sam da postoji i puno drugih ljudi koji bi to učinili. Korisnici Maca također bi imali koristi od potrošačkog računala u oblaku jer im ne bi bilo potrebno instalirati Windows putem Boot Camp-a ili Parallels-a.

Microsoft će lansirati Windows 365 2. kolovoza 2021. za tvrtke bilo koje veličine. Windows 365 će podržati Windows 10 pri pokretanju, a kasnije će se moći nadograditi na Windows 11. Windows 365 će raditi u modernim web preglednicima na Mac računalima, iPadima, Android uređajima i Linux uređajima.

Izvor: 9to5Mac