Početna Novosti Zamijenite ikone na macOS-u Mojave

Zamijenite ikone na macOS-u Mojave

22.10.2018

Jednostavna, ali odlična aplikacija Liteicon od sada ima podršku za Mojave, pa možete imati vlastite ikone i u najnovijem macOS-u.

Prije otprilike dvoje godine predstavili smo vam jednostavnu aplikaciju koja vam omogućuje da zamijenite bilo koju ikonu macOS-a klasičnom drag&drop metodom, bez obzira na to radi li se o mapi, sistemskoj aplikaciji ili aplikaciji treće strane.

Mišljenja o tome je li takav potez opravdan različita su, ali oni kojima se ta ideja sviđa sada je mogu realizirati jer je Liteicon dobio podršku za macOS Mojave.

Ako tražite fora paket ikona, toplo vam preporučujemo djela TigerCata, koja možete besplatno preuzeti, a koja također imaju podršku za macOS Mojave.

Podsjetimo se ukratko kako ide postupak.

Za početak, trebate odabrati hoćete li se pozabaviti ikonama sistemskih aplikacija ili je dovoljno da zamijenite ikone aplikacija trećih strana. U slučaju prve opcije, morate privremeno isključiti SIP (System Integrity Protection). Evo kako to napraviti:

 - Ponovno pokrenite računalo.

 - Odmah nakon podizanja sustava pritisnite CMD i R.

 - Držite ih dok se ne pokrene Recovery način rada.

 - Idite na Utilities > Terminal te pokrenite program.

Upišite sljedeću naredbu:

csrutil disable; reboot

Ako sve bude kako treba, računalo će se ponovno pokrenuti s pravima potrebnima za modificiranje sistemskih datoteka.

Potom je sve jednostavno. Otvorite Liteicon, odvucite odabrane ikone (program se bez problema nosi sa svim klasičnim formatima ikona) te pritisnite tipku Apply Changes na dnu, ponovno pokrenite računalo i to je to. Pazite da ikone imaju odgovarajuću rezoluciju, osobito na računalima s Retina zaslonom.

Što se tiče Kalendara, ako želite da se ikona stalno mijenja (poput originalne), to morate sami podesiti. Za početak, važno je odabrati ikonu koja ima dvije verzije: praznu i punu. Nadalje, za ovaj je program potrebno raditi s ikonom koja ima ICSN format. Kada zadovoljite te preduvjete, napravite sljedeće:

 - Imenujte praznu ikonu kao App-empty.icns, a punu kao App.icns.

 - Idite na mapu Applications i potražite ikonu Kalendara.

 - Pritisnite je desnom tipkom miša, te idite na Show Package Contents

 - Idite dalje na Contents > Resources

 - Potražite originalnu ikonu identičnog imena i napravite backup

 - Potom kopirajte odabrane ikone i spremite ih preko onih postojećih

 - Nakon toga, otvorite mapu Calendar.docktileplugin te idite na Contents > Resources

 - Ovdje morate zalijepiti ikonu App-Empty preko postojeće

 - Kada to napravite, upišite naredbu killall u Terminalu, a ako ste sve odradili kako treba, vidjet ćete krasnu ikonu Kalendara koja će uvijek prikazivati trenutni datum

Kada sve ovo napravite, te uspješno zamijenite željene ikone, vrijeme je da vratite SIP. Ponovite već opisan postupak i otvorite računalo u Recovery načinu rada. Tada u Terminalu upišite sljedeću naredbu:

csrutil enable; reboot

Nakon što se računalo ponovno pokrene, dočekat će vas ponovno siguran sustav pun novih ikona. Nemojte zaboraviti da neke aplikacije dobiju izvorne ikone nakon ažuriranja, pa postoji mogućnost da ćete ovaj cijeli postupak morati nekada i ponoviti.

Izvor: iMagazin.hr